RESEPI AYAM KICAP BEREMPAH DAN BERKERISIK


Bahan-Bahan 

1 ekor ayam sederhana (dipotong ikut suka dan dicuci bersih)
1 sudu makan biji lada hitam (ditumbuk)
1 sudu makan cili kisar/cili giling
2 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan kicap manis atau secukupnya
sedikit kicap manis (LiNa Pg gn kicap mee Tamin)
sedikit hirisan daun sup (LiNa Pg xletak tadak stok)
sedikit madu/gula dan garam
sedikit air asam jawa (LiNa Pg gn 4 asam keping)
rempah 4 sekawan (kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
3 sudu makan kerisik (LiNa Pg gn 1 paket kecil 40g)

Bahan-Bahan Kisar 
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia (LiNa Pg xletak tadak stok)
1/2 inci lengkuas
1 batang serai

Cara-cara 
  • Gaul-gaulkan ayam yang sudah digoreng tadi bersama lada hitam dan 1 sudu makan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 1/2 jam.
  • Sediakan minyak masak untuk menumis. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  • Masukkan kicap pekat dan kacau sebati.
  • Kemudian masukkan ayam dan kerisik. Gaulkan rata-rata.
  • Masukkan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika.
  • Masukkan pula kicap manis, garam, gula/madu dan air asam jawa. Akhir sekali dimasukkan daun sup. Setelah kuahnya kelihatan pekat, tutupkan api. 
  • Hidangkan panas-panas bersama nasi putih, nasi beriani, nasi serai, nasi tomato dan sebagainya. Sedap!
Kredit : Linapg


0 comments: