RESIPI GULAI KERISIK TONGKOL
Bahan-bahan untuk ikan
1 ekor ikan tongkol (kira-kira 600 gram)
1 keping asam gelugur
2 cm x 2 cm halia, dikupas dan ditumbuk kasar-kasar
3 ulas bawang merah, dikupas dan ditumbuk kasar-kasar
1 ulas bawang putih, dikupas dan ditumbuk kasar-kasar
Air untuk merebus ikan
Bahan-bahan untuk lauk
2 biji bawang besar, dikupas dan dihiris
3 ulas bawang putih, dikupas dan dihiris
2 cm x 2 cm lengkuas, dikupas dan dihiris
2 cm x 2 cm halia, dikupas dan dihiris
2 cm x 2 cm kunyit, dikupas dan dihiris
15 tangkai cili kering, direndam dalam air panas sehingga
lembut dan dituskan
125 ml air
75 ml minyak masak
1 batang serai, dititik
2 sudu besar ketumbar serbuk
½ sudu teh jintan putih serbuk
60 ml air
1 biji kelapa parut, diramas dengan 700 ml air dan diperah
santannya
2 sudu besar kerisik
2 keping asam gelugur
2 tangkai cili hijau, dibelah dua
2 tangkai cili merah, dibelah dua
1 sudu besar gula pasir
Garam secukup rasa
Cara menyediakan ikan
1. Siang ikan dan potong ikut suka. Cuci dengan air bergaram
dan tuskan.
2. Bubuh ikan, asam gelugur dan bahan tumbuk ke dalam
periuk. Masukkan air sekadar cukup menenggelamkan ikan.
3. Masak di atas api sederhana sehingga mendidih. Kecilkan
api dan renihkan selama 5 minit. Angkat ikan dan tuskan. Buang air rebusan.
Cara memasak lauk
1. Bubuh bawang besar, bawang putih, lengkuas, halia,
kunyit, cili kering dan 125 ml air ke dalam jag mesin pengisar. Kisar sehingga
halus dan pekat. Tambah sedikit air jika perlu untuk menggerakkan mesin. Tuang
bahan kisar ke dalam mangkuk.
2. Panaskan minyak masak di dalam periuk di atas api
sederhana. Tumis bahan kisar dan serai selama 3 minit. Masukkan ketumbar dan
jintan putih serbuk bersama 60 ml air dan kacau hingga pecah minyak dan naik
baunya (kira-kira 15 minit).
3. Masukkan santan, kerisik dan asam gelugur. Kacau
rata-rata dan masak sehingga mendidih. Kecilkan api dan tambah ikan yang sudah
direbus bersama cili merah dan hijau. Didihkan lagi, masukkan gula pasir dan
perasakan dengan garam. Padamkan api.
4. Hidang lauk dengan nasi putih atau nasi lemak.
Kredit : Beritaharian.sg
6:16 PM
|
Labels:
Resipi
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment