RESIPI LAKSA JOHOR
Bahan-bahan
Spagetti 1 paket (direbus)
1 kilo ikan kembung / parang - direbus (ambil isi)
1 1/2 paket kecil serbuk kari ikan(dicampurkan dengan
sedikit santan cair)
Bahan-bahan yang perlu dikisar halus
15 ulas bawang merah
5 ulas bawah putih
3 inci lengkuas
Bahan-bahan yang perlu dikisar (A)
3 batang serai
300 gm udang kering
Bahan yang perlu dibakar dan dikisar (B)
150 gm ikan kurau kering
Bahan (C)
Kerisik
Santan kelapa
Garam dan serbuk perasa
Cara menyediakan
• Tumis bahan A hingga naik bau dan masukkan rempah kari.
• Tumis hingga garing Masukkan bahan kisar B dan C Masuk isi
ikan, gaul sebati dan masukkan santan Bila kuah dah mendidih, masukkan kan
kerisik.
• Biar kuah masak lama sikit agar rasanya sebati.
• Untuk pengetahuan, kalau kuah disimpan semalaman, rasanya
lagi sedap
Untuk Ulam
Taugeh
Daun kesom & daun selasih
Lobak asin
Sambal belacan
Timun dipotong ikut keliling dan dipotong halus (bukan seperti buat laksa asam)
Limau kasturi
Kredit : Puspanita@JPN
6:23 PM
|
Labels:
Resipi
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment