RESIPI LAKSA JOHOR

                

Bahan-bahan
Spagetti 1 paket (direbus)
1 kilo ikan kembung / parang - direbus (ambil isi)
1 1/2 paket kecil serbuk kari ikan(dicampurkan dengan sedikit santan cair)

Bahan-bahan yang perlu dikisar halus
15 ulas bawang merah
5 ulas bawah putih
3 inci lengkuas

Bahan-bahan yang perlu dikisar (A)
3 batang serai
300 gm udang kering

Bahan yang perlu dibakar dan dikisar (B)
150 gm ikan kurau kering

Bahan (C)
Kerisik
Santan kelapa
Garam dan serbuk perasa

Cara menyediakan
• Tumis bahan A hingga naik bau dan masukkan rempah kari.
• Tumis hingga garing Masukkan bahan kisar B dan C Masuk isi ikan, gaul sebati dan masukkan santan Bila kuah dah mendidih, masukkan kan kerisik.
• Biar kuah masak lama sikit agar rasanya sebati.
• Untuk pengetahuan, kalau kuah disimpan semalaman, rasanya lagi sedap

Untuk Ulam
Taugeh
Daun kesom & daun selasih
Lobak asin
Sambal belacan
Timun dipotong ikut keliling dan dipotong halus (bukan seperti buat laksa asam)
Limau kasturi

Kredit : Puspanita@JPN

0 comments: