RESIPI SERUNDING JANTUNG PISANG
Hidangan untuk 5 orang
Bahan-bahan
20 g (3 ulas) bawang merah
10 g (2 ulas) bawang putih ditumbuk
halus
3 g (4 biji) cili kering tanpa tangkai dan biji
20 g (2 sudu makan) udang kering
1/2 kg (1 biji) jantung pisang
10 g (1 sudu makan) kelapa parut, untuk kerisik
10 g (1 sudu makan) minyak sayuran
3 g (1/2 sudu teh) garam
3 g (1/2 sudu teh) gula
Cara memasak
- Jantung pisang dibersihkan, dibuang kulitnya yang tua. Belah dua dan dihiris halus.
- Ramaskan dengan garam sehingga lembut (kira-kira 5 minit). Basuh dan toskan.
- Panaskan minyak di kuali dan tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk halus sehingga naik bau. (Disyorkan menggunakan kuali yang tidak melekat)
- Masukkan jantung pisang dan kacau hingga sedikit kering. Masukkan kerisik, garam dan gula.
- Kacau lagi sehingga betul-betul garing, angkat dan hidangkan.
Kredit : Nutriweb
9:11 PM
|
Labels:
Resipi
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment