RESIPI SERUNDING JANTUNG PISANG


Hidangan untuk 5 orang

Bahan-bahan
20 g (3 ulas) bawang merah
10 g (2 ulas) bawang putih ditumbuk halus
3 g (4 biji) cili kering tanpa tangkai dan biji      
20 g (2 sudu makan) udang kering
1/2 kg (1 biji) jantung pisang
10 g (1 sudu makan) kelapa parut, untuk kerisik
10 g (1 sudu makan) minyak sayuran
3 g (1/2 sudu teh) garam
3 g (1/2 sudu teh) gula

Cara memasak 
  1. Jantung pisang dibersihkan, dibuang kulitnya yang tua. Belah dua dan dihiris halus.
  2. Ramaskan dengan garam sehingga lembut (kira-kira 5 minit). Basuh dan toskan.
  3. Panaskan minyak di kuali dan tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk halus sehingga naik bau. (Disyorkan menggunakan kuali yang tidak melekat)
  4. Masukkan jantung pisang dan kacau hingga sedikit kering. Masukkan kerisik, garam dan gula.
  5. Kacau lagi sehingga betul-betul garing, angkat dan hidangkan.
Kredit : Nutriweb


0 comments: