RESIPI AYAM PERCIK DAN AIR CICAH ASAM KERISIK YANG SEDAP DAN MUDAH


Bahan-bahan
1 ekor ayam
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
4 batang serai
3 inci kunyit hidup
3 inci lengkuas
2 sudu kecil bijik ketumbar
4 sudu besar cili kering dikisar (kalau nak pedas tambah lagi)
200 ml santan 
1 asam keping
Garam secukupnya

Cara-cara 
1. Cuci ayam dan toskan
2. Kisarkan bawang besar, bawang putih, serai, kunyit hidup, serai, biji ketumbar sampai hancur.
3. Masukkan bahan kisar, cili kering dikisar, santan dan ayam dalam periuk Noxxa
4. Letakkan high pressure cooker selama 2 minit.
5. Keluarkan ayam dan panggang dalam oven. Sementara tu, tukar setting periuk stirfry dan masak kuah ayam percik tadi sehingga pekat. Tutup periuk dan sekali sekala kacau sehingga santan pecah minyak.
6. Sementara ayam dipanggang di dalam oven, ambil kuahnya dan tuang sedikit atas ayam dan terus panggang dalam oven sehingga warna perang keemasan.

Kredit : Qashmere

0 comments: