RESIPI NASI DAGING UTARA BERSAMA AIR ASAM KERISIK
Nasi Daging
1. Daging 1kg
2. Bawang Besar 1 labu
3. Bawang merah 5 biji
4. Bawang putih 3 ulas
5. Halia 1 inci
6. Beras 3 pot
7. Bunga lawang 2 kuntum
8. Cengkih 3 - 4 biji
9. Kulit kayu manis 1 batang
10. Marjerin - 3 sudu besar
11. Garam
12. Daun pandan
13. Tomato Puree - 1 sudu
Dalca ayam dan daging
1. Bawang Besar 1 labu
2. Bawang merah 3 biji
4. Bawang putih 3 ulas
5. Halia 1 inci
6. Air asam jawa 1 cawan
7. Terung 1 biji -dipotong
8. Carrot 1 biji -dipotong
9. Ubi kentang 1 biji - dipotong
10. Kacang panjang 3 - 4 batang - dipotong
11. Kacang dal 200g
12. Serbuk kari daging 1 peket kecil
13. Serbuk cili 2 sudu
14. Bunga lawang 2 kuntum
15. Cengkih 3 - 4 biji
16. Kulit kayu manis 1 batang
17. Kas-kas 2 sudu kecil
18. Garam
19. Gula
Air asam kerisik
1. Tomato 1 biji -dipotong dadu
2. Cili merah 2-3 biji
3. Cili api 1 biji
4. Kerisik 200g
5. Air asam jawa 1/2 cawan
6. Belacan 50g
7. Garam
8. Gula
9. Bawang besar - dipotong dadu
------------------------------------------------------------------------------------------
Cara - cara
Nasi Daging
1. Rebus daging hingga empuk.
2. Basuh beras dan tapis.
3. Tumis kan hirisan bawang putih, bawang besar, bawang merah dan daun pandan dalam marjerin yang telah panas.
4. Apabila naik bau, tumiskan juga bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan tomato puree.
5. Masukkan air rebusan daging tadi dan biarkan mendidih. Masukkan garam supaya nasi ada rasa.
6. Masukkan beras.
7. Masak nasi seperti biasa. (Deeya letak dalam rice cooker. Tumis pon dlm rie cooker gak).
8. Biarkan sehingga nasi masak.
9. Dalam masa yang sama, daging tadi boleh dihiris nipis-nipis untuk dimakan dengan nasi dan air asam nanti..tinggalkan sikit air rebusan daging utk digunakan dalam air asam kerisik nanti.
Dalca ayam dan daging
1. Rendam kacag dal selama semalaman.
2. Tumiskan bawnag putih, bawang merah, bunag lawang, bunga cengkih dan kulis kayu manis hingga naik bau.
3. Tumiskan bancuhan rempah kari dan serbuk cili.
4. Masukkan kacang dal dan air asam jawa, biarkan seketika.
5. Masukkan ayam dan daging yang telah dipotong.
6. Setelah agak masak, masukkan air dan biarkan mendidih.
7. Lemudian masukkan semua sayur yang dah dipotong tadi.
8. Biarkan seketika, masukkan garam dan gula hingga secukupnya.
9. Setlah 5 hingga 10 minit, padamkan api. Sedia dihidang bersama nasi daging..
Air asam kerisik
1. Tumbuk cili api, cili merah, belacan hingga hancur.
2. Masukkan air asam jawa dan air rebusan daging.
3. Masukkan garam, gula dan kerisik. Gaul sebati.
4. Akhir sekali masukkan tomato dan bawang besar yang telah dipotong dadu..
Kredit : Story By Deeya
8:21 PM
|
Labels:
Resipi
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment