RESIPI DAGING MASAK KERISIK


Bahan A:-
  • 1 kg daging lembut - potong sebesar 2 inci, cuci dan toskan.
Bahan B:-
  • 15 tangkai cili hidup/cili kering (*ummi guna cili kering)
  • 3 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 1 inci halia
  • 2 biji buah keras
Bahan C:-
  • 2 inci lengkuas - ketuk
  • 1 cawan kerisik
  • 8 sudu besar kicap manis
  • 1/4 cawan air asam
  • daun salam (optional)
  • garam dan gula secukup rasa.
  • 1/2 sudu serbuk ketumbar (*ummi tambah ni utk half bahan)
  • 1/2 sudu serbuk cili kering (*ummi tambah - rasa nak kasi pedas sikit..)
Cara Memasak:-
  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali air asam, garam, gula dan kerisek) ke dalam kuali dan masak dengan api sederhana sehingga daging empuk sedikit.
  2. Kemudian masukkan air asam dan kerisek. Gaul rata. Tambah sedikit air jika daging masih kurang empuk.
  3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata dan masaklah hingga kuah agak pekat/kering. Tutup api dan hidangkan.
Kredit : Ummi Zaihadi

0 comments: